Mutsaersstichting wordt gedwongen om te snijden in genderzorg

Door de enorme wachtlijsten is de Mutsaersstichting genoodzaakt om de genderzorg voor minderjarigen te beperken. Cliënten buiten Limburg verliezen hun plek op de wachtlijst.

Dat meldt de Mutsaersstichting op haar website (https://mutsaersstichting.nl/nieuws/mutsaersstichting-zet-in-op-de-continuiteit-van-genderzorg-in-limburg/). Van de bijna achthonderd wachtenden, blijven er niet meer dan 55 minderjarigen uit Limburg over.

Wachtlijsten

De Mutsaersstichting leverde tot voor kort transgenderzorg aan heel Zuid-Nederland. Genderzorg biedt psychologische behandelingen, diagnostiek en begeleiding naar en tijdens het medische traject. De Mutsaersstichting heeft de expertise hiervoor in huis. Maar het aantal zorgaanbieders in de genderzorg neemt af, terwijl de vraag naar juist blijft toenemen. Tegelijkertijd zorgt een tekort aan personeel ervoor dat het steeds moeilijker wordt om de groeiende wachtlijsten effectief aan te pakken.

Genderteam

Het genderteam Zuid-Nederland is vanaf 11 november 2024 opgeheven. De genderzorg wordt voortgezet in een nauwe samenwerking tussen Mutsaersstichting, OOG Psychologen en Genderhealthcare, een gespecialiseerde instelling voor genderzorg 18+, maar wel voor een beperktere doelgroep. De Mutsaersstichting richt zich alleen nog op de 18- cliënten met woonplaatsbeginsel Limburg en biedt zowel psychologische behandeling, brede diagnostiek, als ook de toeleiding naar en de behandeling tijdens het medische traject. OOG Psychologen biedt -naast de reguliere zorg- vanuit Zuidoost-Brabant nog steeds gender-sensitieve behandeling rond identiteitsvragen, maar geen brede diagnostiek rond genderdysforie of toeleiding naar een medisch traject (of dat nu hormoonbehandelingen zijn of de fysieke transitie). Genderhealthcare neemt voor zowel de regio Zuidoost Brabant als voor Limburg de 17+- cliënten voor haar rekening en biedt voor de doelgroep (jong)volwassenen zowel de psychologische behandeling, brede diagnostiek als ook de toeleiding naar en de behandeling tijdens het medische traject.

Capaciteitsproblemen

Het besluit heeft grote gevolgen, vooral voor minderjarigen buiten Limburg. Zij moeten nu samen met hun huisarts op zoek naar andere opties. ”We begrijpen dat dit een harde boodschap is”, erkent de Mutsaersstichting. ”De wachtlijst is echter zo lang dat we geen perspectief meer kunnen bieden op een startdatum.” De Mutsaersstichting waarschuwt dat aangekondigde kabinetsbezuinigingen op jeugdzorg ook de transgenderzorg zullen treffen. Dat kan nog meer capaciteitsproblemen veroorzaken.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

shutterstock_1361992793-scaled-1 shutterstock_1361992793-scaled-1