MIND en FNV tegen rookverbod in ggz

MIND en vakbond FNV zijn tegen een algeheel rookverbod in de ggz. Verplicht stoppen met roken kan voor cliënten erg stressvol zijn en is niet bevorderlijk voor het opbouwen van een vertrouwensband met de behandelaar, zegt MIND. Ook gaat het in tegen het grondwettelijk recht op zelfbeschikking.

Aanleiding voor deze opinie is een besluit van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) van vorige week. Na een klacht van patiënten in een tbs-kliniek in Groningen tegen het besluit om een algemeen rookverbod in te stellen, oordeelde de RSJ dat roken ‘geen grondrecht maar een hardnekkige verslaving’ is. Daarnaast wordt het recht op zelfbeschikking ingeperkt als het anderen schaadt, aldus de RSJ. Dat hier zo omdat niet-rokende patiënten en medewerkers van de kliniek ongewild in aanraking komen met de rook.

Werkdruk
Volgens vakbond FNV spelen er zoveel problemen voor medewerkers van tbs-klinieken. Een rookverbod maakt de situatie alleen maar erger: Als het gaat om veiligheid zou de ggz eerst aan knoppen moeten draaien, zoals verlaging van de werkdruk. Volgens MIND is het voor het welzijn van patiënten niet goed om in een instelling ineens te moeten stoppen met roken. Ook voor de relatie met de behandelaar is zo’n verplichting ongunstig.

Preventieakkoord
Ggz-instellingen moeten in principe rookvrij zijn aan het einde van dit jaar, zo is afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Ook de wet verplicht instellingen op veel plaatsen tot het afkondigen van een rookverbod. In privéruimten van cliënten en in de open lucht hoeft dat echter niet. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

peuken peuken

Reacties
Reactie: (Jose Smit)
8-4-2025, 10:29
Ik ben vaak opgenomen geweest vw psychose, voor langere tijd. Ook heb en had ik vaak daarbuiten te maken met GGZ instelling. Als ( soms gedwongen) patient en client is er al zoveel dat niet kan of mag. Ik rook( veel) en weet dat ik verslaafd ben en kies NIET voor afbouwen/stoppen, dat weet ik al mijn hele leven en zeker wanneer ik helder ben. Stoppen levert mij heel veel stress en ongelukkigheid op en maakt de weg vrij voor weer nieuwe psychosen/emotionele problemen. Zelfs mijn huisarts zei: meid, blijf jij maar lekker roken. Zij begreep dat dat beter voor me was en we moeten allemaal ooit eens sterven, maar mijn grootouders werden er bijna 100 mee. Een rookvrije GGZ ben ik dus niet voor, wel voor rookvrije ruimten en zeker ook voor ruimten waar wel gerookt kan worden, als het buiten slecht weer is. Op het terrein moet buiten ook rookzones zijn( overdekt), omdat nou eenmaal een groot deel van clienten rookt( en zeker ook van het personeel), dat gaat samen op in de GGZ. Rookvrije ziekenhuizen zijn dan ook vreselijk als je daar terecht moet en kun je alleen buiten het terrein roken( wat in werkelijkheid niet gedaan wordt). Je kunt clienten en patienten niet dwingen te stoppen met roken, ten eerste omdat dat problemen oproept en ten tweede omdat iedereen dan extra kalmering en nicotine pleisters nodig heeft etc. Je mag wel rookvrije zones instellen, want ik begrijp dat niet rokers roken vreselijk vinden. Echter als je in de GGZ gaat werken weet je van tevoren dat een groot deel clienten rookt. Roken is ook helend en helpende om destabilisatie binnen de perken te houden en vaak een leven lang al de steun en toeverlaat. Het officiele overheidsverhaal over roken heeft roken in zeer negatief daglicht gezet en ja, er zit troep in, maar als jij de supermarkt bezoekt, koop je iedere dag voedsel en huishuidspullen vol met troep. Dat belicht de overheid dan weer niet en ook daar krijg je kanker en andere ziekten van. Dus wanneer roken geen optie meer is bij GGZ zal ik er geen klant meer zijn, wanneer ik het voor het zeggen had. Met vriendelijke groet Jose

Reactie: (saskia)
7-4-2025, 13:57
Het is een hele moeilijke discussie. Dat het roken wel is toestaan in privéruimte van cliënten is een tegenstrijdigheid in het recht hebben van een rookvrije werkplek. Denk ook aan hulpverleners die ambulant werken. Tevens hoe privé is een kamer in een instelling. Het zijn hoofdbrekers!