Vorige week is de internetconsultatie begonnen voor het wetsvoorstel om de beroepenstructuur van de psychologische beroepen in de Wet BIG te vereenvoudigen. Het doel is om die duidelijker te maken, zodat cliënten of verwijzers sneller de juiste behandelaar kunnen vinden. Tot 26 februari kan iedereen zijn of haar ideeën kenbaar maken.
Digitaal reageren kan op deze plek.
Wat gaat er gebeuren?
De beroepen gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut verdwijnen uit de bestaande wet. In het wetsvoorstel staat het idee om binnen de BIG-wet één breed basisberoep voor de psychologische zorg te creëren, onder de naam ‘gezondheidspsycholoog-generalist’. In dit nieuwe beroep worden de bestaande gezondheidszorgpsychologen en de Kinder- en Jeugdpsychologen NIP samengebracht. Het basis beroep van psychotherapeut en het specialisme van klinisch psycholoog gaan samen in een nieuw specialisme: klinisch psycholoog-psychotherapeut.
In het vereenvoudigingstraject maken de beroepsverenigingen een privaat overzicht waarin BIG-geregistreerde psychologische beroepsbeoefenaren staan aangeduid als aanbieders van methodische, doelgroep- of referentiekadergebonden expertise. Het wetsvoorstel brengt geen wijziging aan in andere beroepen in de Wet BIG, zoals de orthopedagoog-generalist, psychiater en klinisch neuropsycholoog.
Advies
Het wetsvoorstel sluit aan bij de afspraken van het Integraal Zorgakkoord (IZA) om beschikbare capaciteit optimaal in te zetten. De directe aanleiding was het advies Een vernieuwde structuur voor academische beroepen in de psychologische zorg van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP), de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) en P3NL.
En daarna?
Na de digitale consultatie worden alle reacties bekeken en het wetsvoorstel eventueel aangepast. Daarna gaat het via de ministerraad naar de Raad van State en daarna naar de Tweede en Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe beroepenstructuur per 1 januari 2026 in werking treedt. Dit geldt overigens niet voor de bepalingen die gaan over de psychotherapeut. Vanwege een overgangstermijn van vijf jaar treden die later in werking.
Lees ook andere artikelen over de beroepenstructuur
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.