Het e-magazine voor de ggze-magazine met interviews, columns en artikelen over de GGZ.Denken en doenWat hebben we dit jaar eigenlijk gedaan? En wat moeten we gaan doen? ... lees verder In dit magazine: Binnen de ggz is veel bereikt en veel kennis ontwikkeld, maar de aanpak moet beter. Daarom pleit David van den Berg, bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit, voor een fundamentele verandering. In 2025 gaat GGZ Totaal onderzoek doen naar hoe instellingen omgaan met privacywet en contact tussen cliënten en naasten. De aanleiding daarvoor is dat er verschillende schrijnende berichten hierover binnenkomen. Zoals dit verhaal. Een gedicht van Bert Klopman. Dopamine, verlangen en verslaving; werken aan herstel “Verslaving is misschien niet helemaal gelijk te stellen aan een hersenziekte, maar het is een stoornis die wel belangrijke veranderingen veroorzaakt in de hersenen, wat je gedag gaat bepalen.” Johan Atsma recenseert het boek van Paul van Deun. Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: RINO LUISTERT, met Erica Aldenkamp, gz-psycholoog en EMDR-therapeut in een praktijk voor mensen met een laag IQ. Relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met dit keer: autonomie van het kind, Joris van Casteren leest dagboeken, straatarts Michelle van Tongerloo, auti-communicatie, sociale netwerken en verstandelijke beperking, Rick de Leeuw over Te Gek?.
Twee hoofdbrekers voor de ggzGGZ Totaal magazine van 2 december 2024Onduidelijke ontwikkelingen gaan hoe-dan-ook gevolgen hebben... lees verder In dit magazine: Behandelhuis voor jongvolwassenen met ernstige suïcidaliteit kiest voor unieke aanpak Het lijkt een gewoon rijtjeshuis in Schagen, maar in het Behandelhuis van GGZ Noord-Holland-Noord is plaats voor de allerkwetsbaarste jongvolwassenen: cliënten met ernstige suïcidaliteit die nergens anders meer terecht kunnen. Door een uniek autonomie bevorderend beleid leren zij op eigen benen staan. Ze krijgen weer een toekomst! De methode is eigenlijk heel simpel maar het vraagt durf en doorzettingsvermogen om niet van dat beleid af te drijven, stelt kinder- en jeugdpsychiater Jonas Stroink. Betere toegang tot beschermd wonen is broodnodig Is er een mismatch tussen vraag naar en aanbod in beschermd wonen? Meerdere recente onderzoeken laten dat zien en de gevolgen zijn soms schrijnend. De wachtlijsten kunnen oplopen tot meer dan twee jaar. Mensen weten niet tot welke instanties ze zich moeten richten. Het aanbod in de regio moet flexibeler. En gemeenten, regio’s maar vooral aanbieders klagen over een wirwar aan regels. Een gedicht van Gisele Vranckx “Haar ondertitel ‘een boek vol hoop’ kan ik volledig onderschrijven.” Judith de Roos recenseert Er is nog zoveel te winnen van Annechien Scholte van der Veen. In de podcastserie Forensisch spreekuur praten specialisten van De forensische Zorgspecialisten, Van der Hoevenkliniek en de Waag over forensische onderwerpen. Ze proberen te kijken vanuit nieuwe invalshoeken met deskundige sprekers. Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met dit keer: ADHD, autisme en neurodivergentie, zelfvertrouwen en veerkracht bij jongeren, emoties van kinderen, bewegingsstoornissen in de psychiatrie en Griet Op de Beeck over vrij en voluit leven.
Find a cureGGZ Totaal magazine van 18 november 2024Als we een cure moeten vinden tegen sickness of tegen wat dan ook, dan moeten we met een open blik beginnen... lees verder In dit magazine: Een van de behandelmethoden bij ernstige depressie is elektroconvulsietherapie (ECT). Dan wordt er een kleine stroomstootje in de hersenen gegeven. De behandeling werd vroeger ook wel elektroshocktherapie genoemd. Dat klinkt gevaarlijk, maar is het niet. ECT blijkt een veilige behandeling. Maar wanneer is het effectief? Een nieuw voorspelmodel helpt antwoord te geven. Poortwachter met doorzettingsvermogen moet armoe te lijf gaan De impact van armoede op mentale gezondheid is immens. Uit onderzoek blijkt dat langdurige financiële stress kan leiden tot slaapproblemen, depressie, angst, eetstoornissen, burn-out en zelfs PTSS. ‘Armoedeprofessor’ Tim ’S Jongers draagt een oplossing aan. Hij noemt het De Bijzondere Overheid. Daar krijgt ook de ggz mee te maken. Een gedicht van Bert Klopman (met illustratie van Hester van de Grift). Energieke dagvoorzitter, expertise psyche en gezondheid (advertentie) Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen Johan Atsma recenseert Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen van Jim van Os en Simona Karbouniaris. Depressie door de ogen van een 18e eeuwse jonge vrouw Filmrecensie van Des Teufels Bad. Vroegtijdig signalering en behandeling van eetstoornissen (advertentie) Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Cruijffiaans denken in de zorg, onderwijs en bestuur en Centrum Seksueel Geweld. Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer: emotieregulatie bij kinderen en adolescenten, de mentale schijf van vijf, ARFID bij kinderen, jongeren en volwassenen, Ouders Komen Van Mars en de vijf pijlers van mentale gezondheid.
Verwarrende natuurGGZ Totaal van 4 november 2024Welkom in dit herfstmagazine van GGZ Totaal. Ik geloof heilig in de groene ggz, ook als middel voor preventie. Mijn hond Bowie doet dat ook. Maar de natuur is niet altijd weldadig... lees verder In dit magazine: Wat is de beste behandeling voor ‘binge eating disorder’? Er is veel aandacht voor anorexia en bulimia, maar de grootste groep mensen met eetstoornissen blijft relatief ongezien. Dat zijn mensen met eetbuistoornis, ook wel ‘binge eating disorder’ of BED genoemd. Mirjam Lammers deed onderzoek naar de beste behandelvorm voor eetbuistoornis. “Ik doorbreek taboes”: Instagrampersoonlijkheid zet borderline in de spotlights Marleen Klinkert laat in haar Instagram account Mijn leven met borderline zichzelf zien, het is een vorm van wat in de therapeutenwereld ook wel ‘adequate zelfonthulling’ wordt genoemd. Johan Atsma spreekt haar over haar motivaties en geschiedenis. Niet elke jongere hoeft in therapie Alle aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren is terecht. Maar pas op voor de ‘prevalentie-inflatie hypothese’. Niet elke jongere hoeft te worden doorverwezen naar de ggz. (advertentie) Een gedicht van Bert Klopman Moederhonger, het verlangen van volwassen dochters naar onvoorwaardelijke liefde Lees dit boek als dochter en níet als moeder! Judith de Roos recenseert Moederhonger van Kelly McDaniel. Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: GGZ Ecademy. Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Dit keer Handboek Psychodynamische Diagnostiek, journalist Bas Haan over zorgbeleid voor complex psychiatrisch patiënten, David Steenmeijer over gesloten zorg, ‘vingerafdruk van verdriet’ over rouwen, de laatste dagen van de dorpsgek en Het Grote Autismeboek.
Dancing on the ceilingGGZ Totaal van 21 oktober 2024Zijn die zorgplafonds nou nodig? ... lees verder In dit magazine: De Liemers loopt voorop in ontwikkeling mentaal gezondheidsnetwerk Voortvloeiend uit het IZA wordt overal in Nederland gewerkt aan mentale gezondheidsnetwerken. Maar nergens zijn ze zover als in de vijf gemeenten van de Liemers. Exposurebehandeling bij OCD: theorie is helder, praktijk blijkt complex Uit de literatuur blijkt dat exposuretherapie in theorie eenvoudig is. Maar de inzet in de praktijk is complex. Ondanks evidentie wordt exposure nog weinig toegepast in behandeling van OCD. Te vaak wordt gekozen voor andere behandelvormen. Dit terwijl het aan aandacht voor exposure niet ontbreekt. Energieke dagvoorzitter, expertise psyche en gezondheid (advertentie) Een gedicht van Gisele Vranckx. (advertentie) De Burn-out Reset, herstel je ontregelde stresssysteem Als je je in een burn-out situatie bevindt dan lijkt me het van A tot Z lezen van dit boek een opgave, je zult het dan vooral als werkboek gebruiken. Johan Atsma recenseert De Burn-out Reset, herstel je ontregelde stresssysteem. Chaostheorie gestold op celluloid De nieuwste Joker-film is een gevangenisfilm, rechtbankdrama en musical in één. Maar is het ook een psychologische karakterstudie zoals die eerste? Zeker, maar dan van meerdere patiënten. Je moet wel door alle chaos heen kunnen kijken. Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met onder andere: Jim van Os over neurodiversiteit, Roos Moggré over mannen met mentale tegenwind, Hé is dit ook ADHD, afrekenen met burn-out en depressie, samen beter door groepstherapie en unieke post-mortemportretten.
Put your money where your mouth isGGZ Totaal van 7 oktober 2024Tegen bestuurders, politici en zelfs influencers hebben wij het op deze plek al vaker gezegd: Put your money where your mouth is. Dit keer is de stevige boodschap gericht aan Rosanne Hertzberger, Tweede Kamerlid voor NSC... lees verder In dit magazine: Bij hoogleraar Anika Bexkens gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand De kennis over behandelingen vernieuwt zich continu. Maar hoe pas je die toe in de dagelijkse praktijk? De kersverse hoogleraar Anika Bexkens pleit voor integratie van wetenschappelijke evidentie, klinische expertise en het perspectief van de cliënt. Ervaringsdeskundigheid speelt daarin een belangrijke rol. Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties: Uit het narcistische doolhof Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld. Vertrouwen is de crux bij afronden van behandeling De focus ligt er vaak niet op, maar niks is zo belangrijk als het goed afronden van een behandelrelatie. Dat geldt zowel voor de cliënt als voor de professional. Daarom moet je er in de hele behandelrelatie duidelijk over communiceren en goede afspraken maken. Ik vraag dit voor een vriend(in): 123 vragen over seksueel misbruik (advertentie) Een gedicht van Bert Klopman. Artificial intelligence in de GGz – de stand van zaken anno nu (advertentie) Een tijd tussen al mijn tijden, perikelen in de psychiatrie “Pas als een maatschappij leert luisteren, zullen slachtoffers durven spreken. Pas dan zullen ze ook gehoord worden.” Johan Atsma recenseert Een tijd tussen al mijn tijden van Veerle Janssens. Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: De Podcast Psycholoog en Kunst in het ziekenhuis. Jubileumcongres Youz Leo Kannerhuis (advertentie) Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Met onder andere Miranda - Een reis op weg naar vrijheid, Bij de psycholoog, Goed voor de geest, De Bacterie en het brein en De MAARzegger in hersenland.
It's my life!!!GGZ Totaal van 23 september 2024Jon Bon Jovi is een voorbeeld voor de ggz. Waarom? ... lees verder In dit magazine: Is behandeling bipolariteit zonder langdurige medicatie mogelijk? Onderzoek leidt tot andere inzichten in langdurig medicatiegebruik bij polariteit en het afbouwen daarvan, zo vertellen Eline Regeer (Altrecht) en Annemiek Dols (UMC Utrecht). Verhalenwedstrijd ‘ik en de ggz’: het oordeel van de jury In het vorige magazine van GGZ Totaal hebben wij de shortlist gepubliceerd van de verhalenwedstijd ‘ik en de ggz’. Nu is het tijd om de winnaars bekend te maken. Webinar-serie met Deb Dana: het autonome zenuwstelsel in de therapeutische praktijk (advertentie) Naar aanleiding van zijn boek De engel op slippers spreekt Johan Atsma met auteur Gé Sluijs over leven en dood, gedenkstukken, wedergeboorte, vriendschap, spiritualiteit en toeval. Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties: Omdat ik het fijn had, werd ik gestraft! Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld door Stichting Het Verdwenen Zelf. Congres ‘Persoonlijkheidsproblematiek’ op 21 november (advertentie) Een gedicht van Gisele Vranckx. Charlie, een boek over aanraken en aanzitten Judith de Roos recenseert Charlie, een boek over aanraken en aanzitten van zedenrechercheur Pieter Melsen en directeur van het centrum voor seksueel geweld Iva Bicanic. (advertentie) Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Helemaal Mentaal. (advertentie) Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Over klachten na druggebruik, verlieskunst, vertrouwensrelatie met je behandelaar, een filosofische blik op trauma, resourcegroepen voor jongeren en gewoon alles over psychische aandoeningen.
Goed verhaal!GGZ Totaal van 9 september 2024 | uitslag verhalenwedstrijd 'ik en de ggz'Jullie schreven over 'ik en de ggz'. Wat zijn de beste verhalen?... lees verder
Deze verhalen kwamen op de shortlist: Eveline van Eekelen – Volle maan Florrie van der Kamp – Nou gewoon Jacqueline Philippo – Vrijheid voor herstel Johanna - Gevolgen privacy psychiatrische patiënt Renzo Verwer – Ik en de mentale gezondheidszorg Rogier Hoenders – De vijf geboden Suzanne Peek – Mijn licht aan de horizon
Geen komkommertijd, maar Belangrijk Debat en Groot NieuwsGGZ Totaal van 26 augustus 2024Hebben jullie een goede vakantie gehad? Fijn. Ondertussen hebben jullie best veel gemist... lees verder
In dit magazine: Omslag in denken rondom psychedelica wordt concreet Tot voor kort was het taboe om psychedelische middelen als ketamine, lsd, xtc of psilocybine in te zetten in de behandeling van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Maar mede door de inzet van ZonMw kwam er een omslag. In 2024 bestaat het Leo Kannerhuis 50 jaar! (advertentie) Maak van expositie psychiatrie in Tweede Wereldoorlog geen dooddoener In tijden van crisis worden de meest kwetsbaren het hardst geraakt. Daarvoor mogen we nooit de ogen sluiten. Dus de geschiedenis van de ggz in de Tweede Wereldoorlog verdient veel meer aandacht dan af en toe een publicatie of expositie. Congres ‘Psychoses’ op 17 oktober (advertentie) Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties: Mijn narcistische stiefvader bepaalde alles Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld door Stichting Het Verdwenen Zelf. Een gedicht van Gisele Vranckx. Judith de Roos recenseert het kinderboek van zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaesssen. Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: Rino Groep Podcast. Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Deze week onder andere: Instagramgedichten, piekeren en suïcidale schrikbeelden, efficiënt werken en stressvrij leven in een wereld vol afleiding, loskomen van emotioneel onvolwassen mensen, datahonger in de ggz en BREINDROP over mentaal vastlopen.
Ggz getagd: zijn jullie gek geworden?GGZ Totaal van 8 juli 2024De afgelopen week werd GGZ Totaal opvallend vaak getagged op Xwitter. Telkens ging het over de regeringsverklaring en het chaotische debat in de Tweede Kamer. Het parlementaire dieptepunt werd in de Kamer zelf betiteld als ‘kleuterklas’, op social media had men het over ‘gekkenhuis’ en ‘gesloten inrichting’ (en erger). Vandaar die tags...Lees verder
In dit magazine: AI in de ggz: Wilde Westen of Brave New World? Kunstmatige intelligentie heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel in mogelijkheden en toepassingen als in acceptatie en gebruik. Maar in alle enthousiasme is er nog weinig aandacht voor de risico’s van AI voor de fundamentele rechten van patiënten. De Europese AI Verordening gaat daar verandering in brengen, zo vertelt advocaat gezondheidsrecht Roland Bertens. Johan Atsma spreekt met auteur Flora Willemsen over hypomaan gedrag, alcohol, depressie, de diagnose bipolariteit en gevoeligheid voor psychosen. Herkenbare huis-, tuin- en keukensituaties Verhalen en duiding over alledaags psychisch geweld door Stichting Het Verdwenen Zelf. ’Ik en de ggz’: schrijf jouw verhaal! Doe mee aan onze jaarlijkse schrijfwedstrijd. Ben jij psycholoog, ervaringsdeskundige, SPV, psychiater, familie van, GGZ-agoog, (ex-)cliënt, psychotherapeut? Of heb je op een andere manier te maken met de ggz? Het magazine van 9 september gaan wij vullen met jullie bijdragen. Een gedicht van Bert Klopman. De grote farmacie en de grote anarchie Een blog van Sanne Vos. Leendert Douma recenseert het album DSM-5 van de Amsterdamse band Ploegendienst. Judith de Roos over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: drie vakantietips.
|
Laatste nieuws |
Contactgegevens |
Deel deze pagina |
Neem contact op | Op de hoogte blijven?Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!
Disclamer & privacy Hoe gaan we met jouw gegevens om? | Het laatste nieuwsZoeken
Social media
|
Weesperzijde 10-H | 1091 EA Amsterdam | info@ggztotaal.nl | Webdesign PEW |