Vanaf 2025 komt het verkennend gesprek in het basispakket van de zorgverzekering voor mensen met psychische klachten die ook andere problemen hebben. Het Zorginstituut heeft beoordeeld of het verkennend gesprek vergoed kan worden uit het basispakket en oordeelt positief. Bij lokale pilots bleken deze bij te dragen aan een daling in de wachtlijsten voor de ggz tot wel 40 procent.
Dat meldt Zorginstituut Nederland op 12 april. Vanaf 2025 moeten alle huisartsen het middel kunnen inzetten. Uitgangspunt daarbij is ook dat patiënten geen eigen risico hoeven te betalen, maar dat is nog niet zeker. Daarvoor moet de zorgverzekeringswet (Zvw) nog worden aangepast. Dat is waarschijnlijk vanaf 2026 geregeld. Met zorgverzekeraars worden afspraken gemaakt dat zij de kosten van het eigen risico in 2025 voor hun rekening nemen.
Schulden, eenzaamheid, scheiding
Nu worden mensen met psychische klachten door de huisarts meteen doorverwezen naar de ggz. Daar blijkt vaak dat hij of zij problemen heeft die daar niet kunnen worden opgelost. Het gaat dan om bijvoorbeeld schulden, eenzaamheid of een scheiding. Die kunnen veel beter in het sociale domein worden opgelost.
Verergering tegengaan
In een verkennend gesprek komen een ggz-behandelaar, een professional uit het sociaal domein en een ervaringsdeskundige samen om de hulpvraag van een cliënt te bespreken. Daarna wordt beoordeeld welke hulp het beste past. Bijvoorbeeld schuldhulpverlening of dagbesteding. Zo wordt voorkomen dat iemand onterecht op een wachtlijst voor de ggz terechtkomt én wordt mogelijk verergering van de problemen tegengegaan. Als iemand meer psychische zorg nodig heeft kan de POH-ggz in de huisartsenpraktijk of een behandelaar in de ggz hulp bieden.
Illustratie: Hester van de Grift
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.