De GGZTotaal van februari
Vorige maand gaven wij ons themanummer de titel: “Die verdomde wachtlijst”. Lezers reageerden daarop dat de uitdrukking onnodig kwetsend, ongepast, of in ieder geval onnodig grof was. De personen in kwestie hebben inmiddels antwoord gekregen, maar we willen ook hier duidelijk maken waarom wij voor die titel kozen.
Belangrijk bij die overweging was, dat we het niet hebben over een onschuldig iets. De wachtlijsten in de GGZ kosten - letterlijk - levens. Daar passen stevige woorden bij. Een term als ’vervelend’ of het meer beschaafde ’verwerpelijk’ doen in onze ogen geen recht aan de ellende die wachtlijsten kunnen veroorzaken.
Daarnaast krijgen wij bij voortduring - dat geldt waarschijnlijk voor alle media - opmerkingen over correct taalgebruik. ’Personen met verward gedrag’ moet het ’Verwarde personen’ vervangen, zelfmoord moet vervangen worden door zelfdoding of suïcide, enzovoorts. Dat is altijd een worsteling. Onzorgvuldig taalgebruik is een probleem, maar camouflerend taalgebruik is niet de oplossing. Al is de grens tussen beiden vaag en flinterdun.
Tot slot, een semantische kwestie waarover de meningen zullen verschillen: de bekritiseerde term is weliswaar een krachtterm, maar geen vloek. In die zin hoeven christenen, of belijders van welk geloof dan ook, zich daardoor niet gekwetst te voelen. Het spijt ons als dat toch gebeurt, het ligt zeker niet in onze bedoeling en is naar onze mening ook niet nodig.
Deze maand is de GGZTotaal gevuld met meningen van een ander kaliber. Maar liefst drie recensies passeren de revue. Onze vaste recensent Johan Atsma deelt zijn mening over ‘Verstandelijke beperking & psychiatrie, een Klik kennispocket; Annemiek Onstenk recenseert ‘Herstel na dertien jaar overleven in de psychiatrie’ van Mieni Westerink en Else de Jonge recenseert ‘What’s wrong with me? Gezichten achter de DSM’, van Vittorio Busato & Peter Valckx.
Uiteraard plaatsen wij een gedicht van onze ‘huisdichteres’ Gisele Vranckx. “Niemand liep nog in de pas, Niemand liep nog in de pas, Ik ben de baas en ik deed mee, Het ijskoude water in”, schrijft ze in ‘Leef’.
Ook Hamp Harmsen begint langzamerhand een vaste rubriek in de GGZTotaal te krijgen. Als specialist in het voorkómen van Dwang en Drang haalt hij de geschiedenis er bij en vertelt hij in ‘Eenzaam opsluiten is een cultuurdingetje!’ waarom in Nederland meer wordt gesepareerd dan in andere landen.
Twee weken geleden stuurde schrijfster en zangeres Aafke Romeijn een boze tweet de wereld in. Ze wilde haar groot rijbewijs halen, nodig voor haar beroep. Daarvoor vulde ze een gezondheidsverklaring in waarbij ze eerlijk vertelde dat ze (vijf jaar geleden) depressief was geweest. Dat had ze misschien beter niet kunnen doen: ze moet nu - op eigen kosten - een speciale keuring doen en haar normale rijbewijs is nu ongeldig. In ‘Hoe gezond moet je zijn voor een rijbewijs’ zochten we uit hoe dat zit, psychische problemen en autorijden. Duidelijk is dat de meningen over het CBR verschillen.
Willem Gotink
Hoofdredacteur GGZTotaal