Diepe hersenstimulatie (DBS) is een effectieve en veilige behandeloptie voor patiënten met ernstige, therapieresistente obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Dat wordt benadrukt in een nieuwe concensusverklaring, opgesteld door de nationale Multidisciplinaire Werkgroep DBS in de Psychiatrie. De verklaring wordt gezien als belangrijke stap in de richting van een landelijk behandelprotocol.
Dat meldt het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang en Depressie (NedKAD). De consensusverklaring is gebaseerd op een meta-analyse van 34 studies met 352 patiënten wereldwijd. De bevindingen tonen aan dat DBS niet alleen leidt tot significante vermindering van symptomen, maar ook bijdraagt aan functioneel herstel, met relatief weinig bijwerkingen. Ondanks deze positieve resultaten wordt DBS in de Nederlandse psychiatrie nog relatief spaarzaam toegepast, wat niet in lijn is met de epidemiologische gegevens van therapieresistente OCS-patiënten. De auteurs van de verklaring pleiten dan ook voor een landelijk protocol om DBS breder beschikbaar te maken voor deze patiëntenpopulatie.
De vernieuwde richtlijn angst- en dwangstoornissen biedt een frisse blik op de toepassing van DBS en andere neuromodulatie technieken bij deze stoornissen. De richtlijn benadrukt niet alleen de effectiviteit van DBS, maar ook de noodzaak om de behandelingsmogelijkheden te personaliseren op basis van individuele neurocircuits en specifieke patiëntkenmerken.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.